Bespaaradvies

Algemeen

Bedenk; wie veel heeft kan veel geven. Door te besparen op nutteloze verzekeringen of dure bankproducten houdt u geld over. Geef dat aan anderen die het zwaarder hebben dan uzelf. U wordt er gelukkiger van.

Bespaar op producten en diensten dat u eigenlijk niet nodig hebt of wat u zelf kunt betalen als het tegen zit. Dat geldt bijvoorbeeld voor tandartsverzekeringen, begrafenis verzekeringen, aanvullende verzekeringen en garantie uitbreidingen van producten.

In het algemeen; u kunt in de regel flink besparen op woekerpolissen en bank- en verzekerproducten. Minder leuk maar wel doeltreffend; Vakanties, sport- en hobby’s. En relatief een beetje besparing is mogelijk op energieverbruik, auto en abonnementen. Maar alle kleine beetjes maken een grote besparing.

Bezuinig en geniet weer van de kleine dingen.

Sparen en beleggen

Sparen heeft alleen zin als de spaarrente hoger is dan de inflatie. Als u tegen een stukje onzekerheid kunt dan kunt u beter gaan beleggen. Zeker als de AEX index beneden de 400 is en uzelf een horizon heeft van ten minste 5 jaar dat u het geld kunt missen. Heeft u die horizon niet of kunt u niet tegen de onzekerheid van dalende aandelen ga dan sparen.

Beleg uitsluitend in aandelen en ga niet speculeren in opties e.d. want u verliest het op de middellange termijn toch van de specialisten en u wordt er snel hebzuchtig van. Bedenk wel dat beleggen eigenlijk een soort piramidespel is; ergens moet iemand verliezen zodat u kunt winnen. U zou als eerste kunnen denken om te gaan beleggen in bedrijven of fondsen die degelijk jaarlijks dividend uitkeren.

Heeft u geen tijd of geen interesse in beleggen dan kunt u altijd nog kiezen voor beleggingsfondsen. Beleg dan het liefst in wereldindexfondsen zoals iShares MSCI World of Vanguard Global Stock Index Fund (belegt Brandnewday ook in). Die renderen veelal het best en hebben de minste kosten. Beleg niet in huisfondsen van banken of verzekeraars. Ze hebben veelal hogere kosten en renderen slechter.

Let wel goed op de (nog steeds) verborgen kosten zoals transactie- en rentekosten. Dit zijn kosten die vaak niet in overzichten voorkomen maar wel degelijk invloed hebben op de waardeopbouw op de lange termijn. Vraag dus naast de eenmalige aan- en verkoopkosten (beheerkosten of ook wel ‘Total Expense Ratio’ geheten) vooral naar deze kosten. Deze transactiekosten blijven gek genoeg buiten het overzicht van de beheerkosten maar kunnen bij sommige beleggingsfondsen oplopen van 0,3 % tot circa 1 % per jaar.

Vervoer

Een auto is een desinvestering. Zodra u in een nieuwe auto gaat rijden kunt u er al op afschrijven. Zaak is dus de kosten zo laag mogelijk te houden. Een aantal tips:

 • Rij in een tweedehands auto zonder franje, goed voor uw relativeringsvermogen.
 • Een motor rijden is avontuurlijker maar ook goedkoper in verzekeringen en belasting.
 • Koop een kamperbusje; scheelt 75 % in wegenbelasting en een beetje in verzekeringen. En u kunt er goedkoper mee op vakantie.
 • Heeft u die all risk verzekering echt wel nodig? Zet het om in WA.
 • Maak gebruik van deze benzine app om in uw buurt de goedkoopste brandstof te tanken.

Energie

Echt veel besparen kan je niet op energie. De prijzen stijgen nou eenmaal doordat de fossiele brandstoffen schaarser worden. Een paar tips;

 • Doe mee aan collectieve aanbestedingen van de diverse consumenten organisaties. Kan honderden euro’s per jaar schelen.
 • Ga alleen in zee met jaarcontracten. Elk jaar kunt u dan weer de scherpste aanbieder kiezen
 • Kies voor alternatieve energiebronnen zoals zonnepanelen vanuit duurzaamheidsoverwegingen. Zonnepanelen worden steeds goedkoper. Jammer dat de subsidie van de overheid een aanfluiting is. Elke maand een klein bedrag aan subsidie is  voor de meeste mensen geen prikkel om panelen aan te schaffen. U dient rekening te houden met een terugverdientijd van nog steeds 8 tot 10 jaar. Tevens dient u rekening te houden dat de opgegeven energieopbrengst door de fabriek in de praktijk kan tegenvallen.
 • Draai led lampen of spaarlampen in ieder geval op plaatsen in het huis waar lichten meer dan 4 uur per dag branden.
 • Kijk naar energie verslindende apparaten in uw huis; bekend zijn wasmachine en droger maar ook bijvoorbeeld de pompen op de verdeler als u vloerverwarming hebt. Draai deze in de laagste stand. Verlaag ook de aanvoer temperatuur van de CVketel naar 60 C.

 Verzekeringen

 • Als ondernemer moet u zelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) aangaan. Dit is veelal een van de duurste verzekeringen voor een particulier. Tegenwoordig kan je er aardig op bezuinigen door om de paar jaar diverse offertes aan te vragen. Zaak is om om de drie jaar weer opnieuw een AOV aan te vragen want dan ontvang je weer de aanvangskorting. Belangrijk is wel om eerst volledige dekking bij de nieuwe aanbieder te ontvangen. voordat je je huidige opzegt.
 • Een zeer goed alternatief voor de eerste twee jaren van arbeidsongeschiktheid voor ZZP’ers is deelname aan een broodfonds. Hier kan je een blog van mij over dit onderwerp lezen.
 • Op de individuele kleinere verzekeringen kan er niet veel bespaard worden. Het is interessanter om het hele pakket bij een aanbieder onder te brengen en een combikorting over te ontvangen. Maak gebruik van de diverse online vergelijkingssites. Betaal op jaarbasis, dat scheelt vaak ook weer een paar procent korting.

 Telefoon en internet

 • Maak geen gebruik van de terugbel optie binnen de voicemail. U betaalt dan dubbel; voor het nieuwe gesprek en de voice mail die ook nog aan blijft staan.
 • Ga over op VoIP bellen ipv via de conventionele telefoonlijn.Kan honderden euro’s per jaar schelen. Een goedkope aanbieder is Solcon.

Bankkosten

 • Verminder het aantal bankrekeningen uw gezin. Elke rekening met pasje kost een paar tientjes per jaar. Maar belangrijker; er staat dood geld op; het rendeert niet omdat er geen rente over wordt geheven.
 • De ASNBank rekent wel rente over de betaalrekening.

Contracten en abonnementen

 • De meeste abonnementen op tijdschriften en sportscholen kunt u door wetswijziging binnen een maand opzeggen. Tenzij  u wederzijds een contact bent aangegaan voor een bepaalde tijd.
 • Maak gebruik van de techniek. App’s en Outlook (zet het als een afspraak in de agenda van Outlook) kunt u instellen om alerts te geven dat een bepaald contract gaat aflopen en dat u deze of verlengt of stopzet.