10 manieren om van je bank af te komen.

Deze titel is dubbelzinnig gekozen. Om van je bank af te komen moet je wel in actie komen, dus kom van die luie bank af. En daar ligt nu net het probleem. De grootbanken kunnen nog steeds groot zijn omdat u als consument wel hard roept dat het fout gaat met die corrupte, klantonvriendelijke en voortwoekerende bankiers maar vervolgens niets doet. Volgens onderzoek van de NVB wisselt slechts 0,4% van de rekeninghouders jaarlijks van bank. Dus daarom hierbij 10 manieren/redenen om over stappen;

1 Open ten eerste een nieuwe rekening bij bijvoorbeeld Triodos of ASN bank. Via de overstapservice kan je vrij eenvoudig en gratis van bank veranderen. Deze overstapservice is een service die door de banken zelf wordt aangeboden. Maar ook hier pesten de banken nog graag hun ex-klanten en bieden geen rekeningnummerbehoud aan. Maar je hebt wel 13 maanden lang de tijd om alle inkomsten en uitgaven van je oude bankrekening automatisch naar je nieuwe bankrekening over te schrijven. Daar hoef je verder niets voor te doen en er zijn geen kosten aan verbonden. Dus je hebt ruim een jaar de tijd om al je (automatische / periodieke) overschrijvingen van belastingdienst, tijdschriften, giften, verzekeringen etc. te regelen.

2 Je kunt er ook voor kiezen om bij exotischer spaarbanken zoals Credit Europe of ATbank (een deel) van je spaargeld te stallen. Let bij dit soort aanbieders wel op dat ze een bankvergunning hebben van DNB zodat ze vallen onder het depositogarantiestelsel. (Icesave was dat bijv. niet). Als de rente stijgt dan geven dit soort banken vaak net iets meer spaarrente.

3  Je kunt je spaargeld overboeken naar de spaarrekening(en) van je nieuwe bank. Maar waarom niet meerdere accounts bij verschillende aanbieders zodat je makkelijk kunt switchen en risico kunt spreiden? Tevens kan je de banken voor je laten werken; degene met de beste rente op dat moment krijgt het meeste spaargeld van jou. Bedenk daarbij wel dat de grootbanken vaak relatief hoge bankkosten berekenen voor het aanhouden van een betaalrekening. Dus kies een betaalrekening en meerdere spaarrekeningen bij verschillende (kleine) aanbieders. Ofwel wees ontrouw aan de bank (dat zijn zij ook allang aan jou) en wissel als het jou uitkomt.

4 Bij Triodos krijg je een zeer lage rente (nu 0,4%) maar scoort wel het beste op veel punten op eerlijkebankwijzer.nl. Bij ASN ontvang je zelfs een beetje rente op de lopende rekening maar die bank is onderdeel van die vermaledijde SNSBank en meer dan 70% van hun kapitaal wordt belegd in hypotheken van SNS. Een ander alternatief is KNAB maar die is weer 100% dochter van de uitvinder van de woekerpolissen Aegon. Je hebt dus niet zo heel veel keus als je een echt duurzame bank wilt kiezen helaas.

5 Beleg je daarnaast in aandelen, open dan een account bij DeGiro en / of Binckbank. DeGiro is bijvoorbeeld een stuk goedkoper dan beleggen via de bank en bij Binckbank is de dashboard een stuk klantvriendelijker met meer informatie dan bij de grootbanken. Hevel in de loop van de tijd je beleggingen over naar dit account. Als een fonds hoog genoeg staat / verkoop waardig is verkoop je het en het vrijgekomen geld kan je herbeleggen via je nieuwe account of elders een bestemming geven. Je kunt de nieuwe aanbieder ook opdracht geven in een keer je portefeuille over te nemen maar je oude bank kan daarvoor hoge kosten doorberekenen.

6 Heb je verzekeringen via je huidige bank lopen, ga offertes aanvragen bij andere verzekeraars. De meeste verzekeringen hebben een jaarcontract dus die kan je eenvoudig opzeggen. Zet in je agenda wanneer ze aflopen en onderneem tijdig actie om over te kunnen stappen.

7 Heb je een polis lopen via de bank gekoppeld aan pensioen of hypotheek? Vraag een onafhankelijk adviseur om een goed advies. Vaak is een alternatief goedkoper of flexibeler zoals BrandNewDay.

8 Volg het financieel nieuws naar nieuwe ontwikkelingen (disruptive innovations) zoals betalen (e-Wallet) via je social media account of IPay van Apple. Wellicht heb je in de toekomst geen betaalrekening bij een bank meer nodig. We staan aan de vooravond van nieuwe financiële technologieën (FinTech) die de klant meer keuze, inzicht en vermindering van kosten geeft. Binnen de lucratieve (deel)markten van lenen, sparen, beleggen, betalen, risicomanagement, investeren en hypotheken komen steeds meer innovatieve start-ups die deze diensten slimmer (online) aanbiedt. Je bent een “muppet” als je nog slaafs al je bankdiensten bij slechts een bank afneemt.

9 Alternatieve investeringsvormen zoals uitlenen via crowdfunding kunnen bijdragen aan de groei en spreiding van je vermogen. Als je redelijk wat spaargeld hebt dan kan je nadenken over “gestapelde vermogensopbouw” door bijvoorbeeld een deel te sparen, een ander deel te beleggen, met name in ETF trackers om risico te verkleinen, en een deel via crowdfunding / crowdfinance platformen uit te lenen in diverse projecten. Zie mijn andere blog over dit onderwerp.

10 Neem de tijd om over te stappen. Een overstap horizon van1 tot 2 jaar als je meerdere diensten en producten bij je bank afneemt lijkt mij reëel. Als je te overhaast te werk gaat, zeker in geval van je beleggingsportefeuille of polissen, kan de bank extra kosten rekenen en kan je wellicht de verkeerde keuzes maken. Maak de keuzes rationeel eventueel met behulp van een goede adviseur. Zet wel datums in je agenda welke stap je wanneer wilt nemen om jezelf te dwingen in actie te komen.

Succes ermee en kom (eindelijk) van die bank af! Wij als consumenten kunnen het verschil maken.

Wij zijn benieuwd naar uw mening

Uw reactie wordt beoordeeld voor plaatsing. Het emailadres wordt niet openbaar gemaakt.